Bu makale size meta açıklamalar ve nasıl çalıştıkları hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacaktır. Ne olduğundan, neden önemli olduğundan ve web siteniz için en iyi SEO tanımını yazmak için onu nasıl kullanabileceğinizden bahsedeceğiz.
Meta açıklama, bir web sayfasının içeriğini açıklayan bir HTML etiketidir. Bu açıklama, arama motoru sonuçlarında sayfa başlığının ve URL’nin altında görünecektir. Google’ın görebilmesi için açıklamanızın 140 ila 160 karakter uzunluğunda olması gerekir.
Eylül 2009’da Google, açıklamalardaki metinlerin ve açıklayıcı anahtar kelimelerin arama sonuçlarının nasıl sıralandığı üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını söyledi.
Meta açıklamalar iki nedenden dolayı hala önemlidir:
Amacı basittir: Google’ı kullanan birini, sağladığınız bağlantıya tıklaması için belirli bir terimi aramaya ikna etmesi gerekir. Başka bir deyişle, meta açıklamaların amacı, arama motorlarının kullanıcılarından tıklama çekmektir.
Arama motorları, meta açıklamasının SEO’ya herhangi bir doğrudan fayda sağlamadığını, çünkü sıralama algoritmalarına dahil etmediklerini iddia ediyor. Ancak, hemen belli olmayan bir faydası vardır.
Google, iyi bir sonuç olup olmadığınızı belirlemek için tıklama oranı (TO) adı verilen bir ölçüm kullanır. Daha fazla kişi sonucunuzu tıklarsa, Google sizi iyi bir sonuç olarak kabul edecek ve şu anda sıralamada nerede olduğunuza bağlı olarak sizi listede daha da yukarılara taşıyacaktır. Bu nedenle sadece başlıklarınızı değil, meta açıklamalarınızı da optimize etmeniz son derece önemlidir.
Maalesef, Google’ın yazdığınız meta açıklamayı kullanacağına dair bir güvence yoktur; böyle sözler vermezler. Ancak olma ihtimali olduğu için üzerinde çalıştığınız gönderiye veya sayfaya dahil etmek her zaman için zaman ayırmaya değer.
Arama motorları genellikle sayfa açıklamalarını göz ardı eder ve SERP snippet’inde sayfanın HTML’sinde yazılandan farklı bir metin görüntüler. Bunun tam olarak ne zaman olacağını bilmek zordur, ancak genellikle Google mevcut metanın bir kullanıcının arama sorusunu yeterince yanıtladığını düşünmediğinde ve bunun yerine aynı sayfadan daha iyi veya daha çekici olduğunu düşündüğü bir metin parçası kullandığında olur.
Sitemizde SEO hakkında daha fazla bilgi edinin.
Bir web sayfasının meta açıklaması veya Google’ın web sayfasının görüntülenebilir kısmından seçtiği metin, arama snippet’ine dahil edilebilir. Bu olasılıkların her ikisi de mümkündür.
Google’ın yönergelerine göre, şirket meta açıklamayı yalnızca sayfayı doğru bir şekilde tanımlıyorsa kullanacaktır.
Google, “Kullanıcılara yalnızca sayfa içeriğiyle mümkün olandan daha doğru bir açıklama sağladığını düşünürsek, Google bazen arama sonuçlarında bir snippet oluşturmak için bir sayfadaki meta name=”description”> etiketini kullanır” diyor. . “Bunun nedeni, kullanıcılara genel olarak daha iyi bir deneyim sunduğunu düşünmemizdir.”
Google’ın, web sayfanız için, web sayfasında zaten mevcut olan meta açıklamadan tamamen farklı bir meta açıklamayı yeniden yazması mümkündür. Bu, meta açıklamanın doğruluğuna bağlı olacaktır.
Bu hiç de son dakika haberi değil. Google yıllardır bu prosedürü otomatikleştirmek için çalışıyor.
2020 yılında yapılan araştırmaya göre Google, meta açıklamaları zamanın yaklaşık yüzde 70’ini yeniden yazıyor.
Söyledikleriniz doğruysa, yayıncılar doğru meta açıklamaları yazmıyor olabilir.
Tartışılamayan bir nokta, bir meta açıklama yazmak için uygun formatı sağlam bir şekilde kavramanın kritik olduğu fikridir.
SERP araştırması, rakiplerinizi yeniden yazmaya gerek kalmadan neyin işe yaradığını anlamanıza izin verebilir, bu da kendi web siteniz için daha iyi meta açıklamaları yazmanız için size ilham verebilir. Bu, çalıştığınız sektörden bağımsız olarak geçerlidir.
Hangi meta açıklamalarının arama sonuçlarında başarılı bir şekilde gösterildiğini ve hangilerinin Google tarafından yeniden yazıldığını araştırmak, bunu gerçekleştirmek için uygun tekniği daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.
Sosyal medya uzmanı olduğunuz için, hedef kitleniz için neyin trend olduğunu ve neyin toplanmadığını tam olarak tespit etme söz konusu olduğunda büyük ihtimalle sektörünüzde oyunun zirvesindesiniz.
Sektör firmalarını ve sektöre yön veren kişilerin hesaplarını takip etmek şimdiden planınızın bir parçası olmalıdır.
Bunu bir adım daha ileri götürerek, sektörünüzde şu anda hangi temaların popüler olduğunu belirlemeli ve en yüksek sıralamaya sahip sonuçlar için görüntülenen meta açıklamaları incelemelisiniz.
Google Trendler, BuzzSumo ve Twitter’ın Trend Olan Konular bölümü, işinizle ilgili çevrimiçi olarak tartışılan herhangi bir trend olup olmadığını kontrol etmek için yararlı yerlerdir.